belépés
név:
jelszó:       A csapat célja...;
Untitled Document
 

A Barcelona és a Hertha BSC csapatát megelőzve
Magyar gyerekeké lett a bajnoki cím!
10 nemzet csapatainak harca az aranyért

Exkluzív interjú, a győztes Dalnoki Jenő Akadémia U-11 csapatának másodedzőjével


Győztünk!

 

Hazai győzelem zárta a nemrég lezajlott III. Dalnoki Jenő Emléktornát, melyen 10 nemzet legjobb utánpótlás csapatai mérték össze a teljesítményüket!

A Vas megyei Bük városában, idén olyan rangos nemzetközi klubok utánpótlás csapatai képviseltették magukat, mint a Barcelona FC, vagy a német Hertha BSC Berlin! A csütörtökön és pénteken megtartott Emléktorna részleteiről faggattam Kun István másodedzőt.

 

Milyen csapatok szálltak versenybe a bajnoki kupáért?

Büszkén mondhatom, remek mezőnyt sikerült idén összehoznunk! A külföldi csapatok között ott volt az FK Austria Wien, a Hertha BSC Berlin, az FC Barcelona, az FC Kobenhavn, a KKS Lech Poznań, az NK Slaven-Belupo, az FK Skonto Riga, a Vojvodina-Novi Sad, az FC Nitra, az M©K ®ilina, és az NK Varteks. Magyarország színeiben a Haladás VSE, a Győri ETO FC, a Fehérvár FC, a Vasas SC Budapest és természetesen a Dalnoki Akadémia csapatai indultak.

A Barcelona edzőstábja eligazítást tart

 

Nehéz volt az út a döntőig?

A srácok már szerdán lejátszottak egy edzőmeccset az FC Köbenhavn és az FC Barcelona csapataival. A két mérkőzés jó alaphangulatot teremtett, nagyon izgatottak és bizakodóak voltak. A csütörtöki első mérkőzésünket 2:0-ra nyertük a szombathelyi Haladás VSE ellen, majd az FK Skonto Riga csapatának kapuját vettük be 3 góllal. Mivel a Haladás 1:0-ra legyőzte a Barcelonát, a csoportmeccsek záró találkozóján számunkra a csoportelsőség volt a tét, a katalánoknak viszont maga a továbbjutás. Kemény meccsre készültünk. Bár egy hónappal ezelőtt Zürich-ben a Zepter kupán sikerült legyőzni őket, nem vehettük félvállról ellenük a játékot. A végig nagy tempójú mérkőzésnek 0:0 és pontosztozkodás lett a vége, így a Barca nem jutott be a legjobb nyolc csapat közé. Ez hatalmas csalódás volt a katalán gárdának. A középdöntőben végig támadtunk az FC Köbenhavn együttese ellen, de nem sikerült a kapuba találni. Nem úgy nekik, a dánok az utolsó percben megjátszott ellenakcióból nagyon szép gólt lőttek, így sajnos nem sikerült a pontmentés.

 
  Ez már a negyedik meccs volt aznap. Mennyire voltak a fiúk kimerültek?

Egy-egy ilyen meccs 20 perc kemény koncentrációt, nagy fizikai és lelki megterhelést jelent ebben a korban, ezért bizony rájuk fért már a pihenés. Délután legtöbben a Büki Strandfürdőt választották pihenésre, de a Dalnoki csapat vezetőedzője úgy határozott, hogy mi inkább kihagyjuk a strandot, és a szálláson pihenjük ki a mérkőzések fáradalmait. Látszott a srácokon, hogy a nagy meleg és a sorozat mérkőzések elfárasztották őket, és ahhoz, hogy a címvédés lehetővé váljon, tovább kellett jutnunk másnap, a legjobb négy közé.
Szerencsi és Bauer, Hegedűst figyelik

 

 

Úgy tudom, több komolyabb sérülés is érte a csapat játékosait a mérkőzések során.
Igen. Az alapcsapatból egy kezdő játékos egy korábbi balesete miatt eleve nem léphetett pályára. Tóth Máté, a csapat bal hátvédje, a Barca elleni kemény csatában kapott egy komoly rúgást a vádlijába, sajnos nem tudott tovább játszani. Hegedűs Márk, aki szintén karakteres játékosa a csapatnak, a lábfejére kapott rúgást, és bár a középdöntők hátralévő két mérkőzését még végigjátszotta, de az elődöntőben és a döntőben, már ő sem lépett pályára.

Volt valami konkrét tervetek, hogyan áll fel másnap a csapat?
Még a srácok aludtak, Czuk Henrik vezetőedző, Tóth Péter kapusedző, Ambruska Péter segédedző valamint jómagam összeültünk, és az esélylatolgatás mellett megpróbáltuk kitalálni, hogyan pótolhatnánk a hiányzó játékosokat. Végül abban egyeztünk meg, hogy a folyamatos csere lehetőségét maximálisan kihasználva, 3-5 percenként forgatjuk majd a srácokat. A meccsek során többször előfordult a csapatnál egyfajta kapu előtti tompaság, ezt is átbeszéltük, mivel oldhatnánk ezt fel másnap.

 

 Pénteken 9.30-kor hivatalosan is elkezdődött a torna második napja..

Igen, és ezzel együtt a sorsdöntő mérkőzés, a Nitra ellen. Küzdelmes játszma volt. Ugyan hamar átvettük a játék irányítását és ezt végre sikerült is gólra váltani, azonban a gól, mintha minket zavart volna meg. A csapat elkezdett kapkodni, és a Nitra kiegyenlített. Kevéssel a meccs vége előtt mégis megszereztük a vezetést, ez lett egyben a meccs győztes gólja is. Szusszantunk egyet, de látszott a srácokon, hogy nagyon sok energiát elvett tőlük ez a győzelem. Mivel a másik pályán a Koppenhága és a Zilina döntetlent játszott egymással, nekünk a továbbjutáshoz mindenképp győznünk kellett a Szlovák csapat ellen. Sikerült jó tempójú mérkőzést játszanunk a Zilina ellen, a kapuk megint csak az egyik oldalon forogtak veszélyben igazán, de éreztük, hogy a Dalnokisok helyzetkihasználásban elmaradnak a már megszokott teljesítményüktől. Végül 1:0-ra nyertünk, így csoport másodikként a dánok mögött bejutottunk a legjobb négy közé. A három órás pihenő idő alatt megnéztük a tv-ben a Magyar vízilabda válogatott elődöntő mérkőzését. Nagyon szurkoltunk nekik, roppant izgalmas közvetítés volt, minden magyar gólnál hatalmas tombolásba kezdtek a srácok. A győzelemtől felpörögött gyerekeket könnyű volt gyors öltözködésre bírni, alig várták a Hertha BSC elleni elődöntőt.
 
 


Igaz, hogy az MLSZ is képviseltette magát a tornán?


Igen, az eredményhirdetéskor Őze Tibor az MLSZ utánpótlás koordinátora, Dalnoki Ildikó díszvendég, Horváth Lajos Bük polgármestere, Simon Sándor az FTC Pártolói Egyesületének elnökségi tagja, Gálóczy Imre a Diagnosticum Zrt. vezérigazgatója valamint Lassu Zsolt a Dalnoki Akadémia tulajdonosa adta át a kupákat és érmeket. Ildikó jelenléte külön öröm volt számunkra, hisz rendszeresen jár a meccsekre, edzésekre, jól ismeri a gyerekeket, jelenléte érezhetően feldobta a srácokat.

 


Úgy tudom, az elődöntő nagyon izgalmasra sikerült!


Bizony, voltak forró pillanatok. A Berliniek iszonyatos erővel, keményen játszottak, végig keresték a párharcok lehetőségét. Ennek ellenére, sikerült a vezetést megszereznünk, de mivel egy pillanatra sem adták fel, egy apró kapushibánk elég volt a döntetlenhez, ezért a rendes játékidőn túl a büntetőkkel dőlt el a meccs. A három önként jelentkezővel bementem a pálya közepére, a többiek összekapaszkodva a pálya szélén maradtak. A Berlin kezdett, és Orgován László csodálatos vetődéssel kapta ki a labdát a bal alsó sarokból. Soós Dávid rúgta a következő büntetőt,

laposan, magabiztosan, nagy erővel a kapu jobb sarkába. Ismét a németeken volt a sor. Orgován, aki a zürichi tornán elnyerte a legjobb kapus címet, egyszerűen megbabonázta a Hertás kisfiút, a labda nagy ívben repült el a kapu fölött. Szerencsi Miklós, ha most berúgja, döntőben vagyunk. Letette a labdát, nagyon sokat várt, látszott, hogy koncentrál, hisz nagy a tét. Egyszerűen! - szóltam neki. És igen, egyszerűen begurította a labdát a jobb alsó sarokba, miközben a kapus a másik oldalra vetődött. Bent voltunk a döntőbe!
 
 
Milyen volt a döntő hangulata?


Fantasztikus! A bevonuló csapatokat, és név szerint minden gyereket bemutatott a hangosbemondó, akár a nagyoknál. Az ellenfél NK Vartex, Horvátország egyik legnagyobb utánpótlás csapata, ezért sok horvát néző is érkezett a tornára. Maga a mérkőzés hatalmas szurkolás közepette zajlott, nagyon jó volt az atmoszféra, a gyerekek ennek megfelelő erőbedobással játszottak. Egy jobb oldali szögletből Szita Bence mintegy 4 méterről kapásból bebelsőzte a kapuba a labdát, azonban az izgalmak csak ezután jöttek, mert a horvátok még a szünet előtt kiegyenlítettek. A szünetben nyugtattuk a srácokat, semmi baj, játszanak tovább, meglesz a győzelem! A gyerekeken látható volta kimerültség, de a döntő lendülete, tempója vitte őket tovább.

Közös fotó a Hertha-val, és a kupával
Czuk Henrik a második félidőben több cserét is végrehajtott, és ennek meglett a gyümölcse, egy csodaszép akció után Bence a kapust elfektetve közvetlen közelről rúgta be a csapat, és önmaga második gólját. Innentől kezdve új erőre kapott a csapat, olyan magabiztosság szállt rájuk, hogy kétség sem fért hozzá, ki lesz a győztes. Gyönyörű pillanat volt, mikor Kovács Kristóf, a bal hátvéd pozíciójából hatalmas cselsorozatba kezdett, végigszlalomozta a pályát és a kapu előtt önzetlenül Szita elé tálalt, aki mesterhármasával egyértelművé tette a győzelmet! Az edzői stáb a gól után egymás nyakába ugrált, hatalmas sikert értünk el ismét! Így végül az NK Vartex lett a második, és a dán FC Köbenhavn csapatát kiütve a dobogóról a német Hertha BSC Berlin végzett a harmadik helyen. 

 

Igaz, hogy az eredményhirdetésre felsorakozott csapatok, mind megcsodálták a hatalmas serleget?

Igen, és büszkék is vagyunk a bajnoki kupára! Sorban érkeztek a csapatok a 16. helyezettől haladva, és minden csapat kapott valamilyen emléket a tornáról. Különdíjakat is osztottak, a gólkirály az NK Vartex csapatának játékosa lett, a torna legjobb játékosa a Hertha BSC csapatából, a legjobb védő a Barcelona csapatából került ki. A legjobb kapus a Dalnokis Orgován László lett, és jutott egy kis plakett a Skonto Riga egyik játékosának is, mint a torna leglelkesebb játékosa.
Dalnoki Ildikó és Őze Tibor
átadja a Hertha bronzérmet
Te hogyan érezted magad a torna ideje alatt?

Ez egy nagyszerű torna volt! Tíz nemzet csapatai vettek rajta részt, ami nagy szervezést igényelt, és európai szinten is komoly rangot képviselt. Örülünk, hogy a neves csapatok elfogadták a meghívást. Christian Ferynik (Hertha BSC) az eredményhirdetés után azt mondta, bár rengeteg tornára járnak, a Dalnoki Emléktorna minden tekintetben egyenrangú rendezvényként említhető a nagy Nyugat-Európai tornákkal. Személy szerint nagyon jól éreztem magam, nagy teljesítmény részese lehettem, és mindig öröm, és felemelő érzés a győztesek között lenni. Ezúton is szeretném megköszönni Czuk Henrik kollegámnak, az Akadémia vezetőjének, hogy engem kért fel a csapat mellé másodedzőnek a tornára. Örömmel tölt el, hogy jelenlétemmel és munkámmal én is hozzátettem egy szeletet a győzelmi tortához.
  Hogyan tovább? Hol lesz a következő nagyobb megmérettetése a srácoknak?

Most ennek a korosztálynak hosszabb pihenő következik. Saját csapatomnak, az 1999-es korosztálynak szeptember közepén lesz egy rangos nemzetközi tornája Tápióságon, az Akadémiánk kihelyezett bázisán. Most rajtuk, a kisebbeken a bizonyítás sora. Bízom benne, hogy ők is helytálnak és sikeresek lesznek.

A tornagyőztes csapat, Dalnoki Ildikóval
 

Nem titok - a Dalnoki U-10 utánpótlás csapatát, egy saját magad által kidolgozott különlegesen hatékony edzéstematikával tanítod focizni. Elárulsz erről valamit?
Egy hamarosan induló on-line tanfolyam keretében minden futballedző hozzáférhet majd az anyaghoz. A több mint 6 év alatt kifejlesztett forradalmi edzésprogram olyan elméleti és gyakorlati ismereteket ad, melynek elsajátításával minden edzőkollégának kezébe lesz a lehetőség, hogy profi futballistákat képezzen a játékosaiból! De egyelőre nem árulnék el többet.

Mivel tudnád bizonyítani, a programod hatékonyságát?
Nekem a gyerekek teljesítménye a bizonyíték. Folyamatosan nyerik a tornákat, bajnokságokat, itthon már nem akad ellenfelük az U-10 csoportban. Idén tavasszal a programban edzett srácok legyőzték a Bayern München és az FC Nürnberg utánpótlás csapatát.

Engem meggyőztél. Hol tudnak az edzők, klubok érdeklődni a programról, vagy a tanfolyam indulásáról?
Szívesen veszek minden érdeklődést az istvan@kiddy11.hu e-mail címen, illetve már most ízelítőt kaphatnak magából a programból, ha a kiddy11.hu oldalán a "Könyv" fülre kattintanak.

 Kedves István, köszönöm az interjút! A jövőben hasonlóan szép sikereket kívánok Neked és a Dalnoki Akadémia csapatainak!

- FeKi -

Kapcsolódó link:
http://www.dalnokiakademia.hu/?q=hu/node/1383

 
 
 

KIDDY11 - kis focisták NAGY FORRADALMA
h k sze cs p szo v01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28

SZAVAZZ TE IS!
Hogy tetszik a KIDDY11 weboldala?

Untitled Document Hiba2! INSERT command denied to user 'kiddy11'@'94.125.176.231' for table 'useronline'